Articles

David Kringlund

Tjenare David! Hoppas allt är bra med dig, och tack för att du deltar i vår intervju. Nu tror jag att de allra flesta som läser det här redan har rätt bra koll på vem du är, men för den oinvigde, skulle du snabbt kunna berätta lite kort om dig själv och din resa dit du är idag?

David Kringlund heter jag 31 år gammal och kommer från Sunne. Jag har spenderat hela mitt vuxna liv med dryck på något sätt. Dels genom en tio år lång karriär som bartender på ställen som Kåken och Boqueria, men även genom mitt eget gedigna intresse för ämnet. Idag driver jag ett företag i egen regi som kan sammanfattas som ett paraply av allt jag gör, som då givetvis har dryck i fokus. Där ingår lite frilands som filmfotograf genom att jag skapar innehåll åt företag, både rörligt och stilla, samt såklart mina sociala medier genom främst då min Youtube-kanal och min Instagram.

Har du alltid känt dig bekväm framför kameran, eller är det något som växt fram med tiden?

Nej, och det vet jag fortfarande inte om jag skulle säga att jag är. Så fort kameran slås på blir man lite mer medveten och det sätter en stämning i rummet, trots att jag står mitt i mitt eget kök så händer det något när kameran knäpps på. Men jag går alltid tillbaka till vad det är jag vill prata om, vilket är drinkar. Jag är liksom så genuint intresserad utav ämnet och då är det ganska lätt att tänka bort kameran.

Men när du står där vid köksön och ser in i kameran, tänker du på alla tiotusentals tittare som sitter på andra sidan och kollar?

Jo men det gör jag, och har alltid med mig att jag ska prata brett till de som tittar. Men redan från dag ett så har jag tänkt att jag ska svara som om det är en polare som frågar. Hur gör man exempelvis en Whiskey Sour? Då blir det nästan så att man låtsats att det är en kompis man pratar med. Kameran har nästan blivit som en tredje person i rummet. Det är jag som står framför kameran, sen är det nästintill alltid med en kille som heter Kim Sjöberg, otrolig briljant filmfotograf på alla sätt, och sen blir kameran lite av en tredje person som får representera tittarna helt enkelt.

Det här med foto och film, är du självlärd?

Ja helt och hållet faktiskt, det är ett intresse som växt. Det började då jag själv jobbade i bar och tyckte att det här med att fota drinkar var väldigt spännande. Jag började faktiskt med Youtube innan jag började producera drinkvideos och de filmerna ligger kvar, numera rätt långt bak i flödet, men där ligger cirka 20 avsnitt och skvalpar som handlar om foto och film. Även om jag sedermera kom på att det är drinkar och dryckeskulturen jag ska fokusera på, tog jag med mig kunskaperna från tidigare in i det nya, vilket såklart har hjälpt oerhört.

Du har släppt bok, till att börja med – vad roligt! Jag tänkte att vi ska prata lite om den, hur gick tankarna när du tog fram boken?

Sedan jag startade i gång med Youtube har det alltid varit en utmaning för mig att sortera mina tankar. Jag har mina 10 år som bartender där jag dedikerat ohyggligt mycket tid på det här med att skärpa min kunskap. Jag tog yrket väldigt seriöst och har rest mycket, och det gör jag fortfarande, till specifika dryckesdestinationer för att spetsa min kunskap. Det har varit allt från Kentucky i USA för att lära mig mer om bourbon till Florens i Italien för att ta del av deras dryckeskultur. Dryck har alltid varit i fokus, så när jag drog i gång kanalen tänkte jag, det här blir inga problem, jag har obegränsat att prata om.

Men så enkelt är det inte, utan jag behövde sortera upp allting. Vad jag ska prata om, och vad kärnan i varje avsnitt är. Jag hade ett dokument på min dator, där jag skrev om vad jag ville berätta om i mina avsnitt, som jag döpte till Hemmabaren. Sen hörde Hans-Olof av sig från bokförlaget Spritz Lit. och frågade om jag var intresserad av att skriva en bok, på vilket jag svarade att vore superkul, om den få heta Hemmabaren då jag redan till viss mån påbörjat den. Och där någonstans började arbetet, och nu står vi här sex månader senare med resultatet, vilket är väldigt kul!

Vi har tittat lite i backspegeln så jag tänkte därför att vi nu i stället ska blicka lite framåt. Hur ser framtiden ut för dig och kanalen? Har du några storslagna planer du kan hinta lite om?

Jag tänker fortsätta göra ännu bättre innehåll, och det betyder inte högre upplösning på kameran eller ännu fler kameravinklar, utan att jag ska fortsätta undersöka vad människor vill titta på och sedan försöka överträffa det på något vis. Temat dryck rimmar ju väl med det jag vill prata om som därför kommer fortsatt vara innehållet i mina i videor. Sen är det så att jag vill börja göra workshops, eller någon form av live-tastings då det är något som man missar digitalt, och jag skulle vilja utforska det lite mer. Det är något helt annat att sitta i en bar och smaka drinkar och prata om skillnader och så vidare. Det är något jag kommer att göra på ett eller annat sätt, men hur vet jag inte riktigt än.

Hur tar du reda på vad dina tittare och följare vill se?

Nej men jag ställer ju frågor ibland på sociala medier för att se vad folk är sugna på att se. Sen är det olika DMs, kommentarsfält, en liten del mejl och så. Då försöker jag passa på att fråga vad det är följarna vill se om det får önska helt fritt. Det brukar generera en bra bredd på svaren som jag sedan tar med mig när jag planerar avsnitten.

Är det svårt att hitta balansen kring vad du ska berätta om för att passa den smala som den breda publiken?

Lite så kan det vara, men jag har också förstått att de flesta kollar inte på varje avsnitt utan endast det som de känner sig intresserade utav. Om jag lägger ut en film om Gimlet är det flera tusen som redan vet hur man gör den drinken. Men då kanske jag adderar ett kokosskum och då tilltalar skummet helt plötsligt den målgruppen. Så det handlar om att tillgodose olika innehåll för att täcka allas önskemål. Därför blandar jag också in producentbesök med avsnitt om drinkar, vin samt öl för att försöka täcka upp hela dryckeskulturen på något sätt.

Du får bara dricka tre drinkar i resten av ditt liv, vilka väljer du då?

Old Fashioned är såklart där, jag kommer på mig själv att det är den mest konsumerade drinken hemma hos mig. Det är alltid nästan där jag landar. Även om jag har en stor förkärlek till Negroni, som också blir drink nummer två. Jag gillar Negroni extremt mycket till smaken, men jag har också gjort en Negroni-dokumentär som finns att se på Youtube för den intresserade där jag och Johan (Matgeek) åkte runt i Europa, och då finns det liksom en emotionell koppling till drinken. Drink nummer tre får jag ändå säga är Whiskey Sour. Det är extremt gott, lättdrucket och är i princip en Old Fashioned med lite citronjuice. Det är de drinkarna jag dricker oftast, så det får blir dessa tre helt enkelt.

Om du får möjligheten, vilken cocktail skulle du helst vilja återuppleva för första gången igen?

Jag får säga att det är en Old Fashioned. När jag var ny i Stockholm så blev jag introducerad för Kåken, och att det är där Sveriges och kanske världens bästa drinkar serverades. Jag hade en bild innan av att mer fruktiga och syrliga drinkar, det var det som var grejen. Men jag tänkte att jag går dit och kollar läget. Sagt och gjort, och i baren beställde jag en Old Fashioned. På Kåken den här kvällen stod Micke Karlsson i baren, och han serverade den drinken som öppnade upp en helt ny värld för mig. Att i princip ren sprit kunde smaka så otroligt gott, det är en upplevelse jag gärna hade fått återuppleva faktiskt.

Har du någon favoritbar av alla du besökt, och är det någon som du ser fram emot att åka till?

En bar jag länge velat besöka är Dante i New York, det känns som jag redan varit där för jag konsumerat mycket av det man kan se därifrån så mycket. Och bästa bar jag varit på får jag lov att säga Mag Cafè i Milano, den fångade mig något otroligt när jag klev in genom deras dörrar för ett besök. Den ligger längst barstråket vid kanalen, och inte nog med att de pumpar ut bra drinkar, atmosfären är dessutom helt magisk. De har dessutom en liten lucka som gäster kunde knacka på för en takeaway-drink och levererade en helt ny vinkel på vad en cocktailbar i Milano kan vara.

Sen finns det såklart klassiker som Bar Basso och Camparino som hör till det absolut toppskiktet, men Mag Cafè överträffade mina förväntningar något oerhört och allting var helt enkelt spot on. De levererade en helhet som är väldigt svår att få ihop, så hatten av till dem!

Om du fick välja en svensk bar som du skulle få rycka upp ur marken och placera längst ner i ditt lägenhetshus, vilken bar skulle det vara?

A bar called Gemma blir det som direkt dyker upp i mitt huvud. Det är så otroligt bra, och det känns som ett andra vardagsrum. Det är lite känslan av att kliva in i garderoben i Narnia, det är en egen liten tidskapsel du befinner dig i och man tänker inte på allt som pågår där utanför. Det är skönt att koppla av på Gemma, och att bara kunna ta hissen ner för en drink hade varit väldigt trevligt.

Sista frågan, och den här är speciell så nu kommer du få tänka till lite extra! Vi har en liten take på den klassiska "ensam på en öde ö"-frågan. Så scenariot är at du är strandsatt på en öde ö och får bara ta med dig fem barverktyg. Allt ifrån spritsorter, mixers och övriga ingredienser du kan tänkas behöva tillgång till finns redan (även klar-is och frostade glas, det är inte vilken ö som helst det här). Vilka verktyg tar du med dig?

Det första jag väljer är en jigger, jag måste kunna mäta ingredienser, det går liksom inte att höfta. Vidare skulle jag välja en shaker, även om jag är en stark förespråkare för att folk kan använda sig utav den där syltburken man har hemma, så är det lite svårare att göra drinkar med den, så är det. Och har jag en shaker, så behöver jag naturligtvis en strainer, så det får bli verktyg nummer tre. Barsked är nästa jag väljer, då kan jag röra mina drinkar i shakerns ena del. Sen får jag som femte och sista verktyg säga en tandad kniv. Med den kan man hacka is, såga frukt och använda till en massa nyttiga andra användningsområden. Jag har liksom märkt hemma hos mig nu att jag använder den hela tiden. Ska tillägas att jag hade velat säga spillbricka för det är så härligt att slippa allt det här slasket som blir, men det får bli mina fem.

Tack så hemskt mycket David för din tid, det ska bli spännande att följa din fortsatta resa!

Nöjet är mitt, tack!