Articles

Måns i Mexico

Tillsammans med San Cosme åkte vår säljare Måns till Mexico, Oaxaca i mars och delar här och nu med sig av sin tripp över atlanten.

Tidigt en lördagsmorgon begav jag mig till Arlanda, för att påbörja en resa som kommer leva kvar i mig mycket länge. Jag lämnade ett grått, kallt och sömnigt Stockholm och satte av mot Oaxaca, Mexico. Tillsammans med ett gäng andra ambassadörer från Europa hade jag fått förmånen att delta under en veckas utbildning tillsammans vår producent San Cosme, som ville visa oss hur tillverkningen av deras mezcal går till. Mezcal är en spritsort som tillverkas från agaveplantor.

Flygresan på 15 timmar tog mig först till Mexico City, där jag mötte upp de andra ambassadörerna och Gernot Allnoch från San Cosme. Vi tillbringade de första två dagarna kvar i Mexico City, där vi bekantade oss med varandra och turistade innan det var dags för en sex timmar lång bussfärd till resans huvuddestination – Oaxaca.

Första dagen i Oaxaca började vi med att åka ut till Santiago Matatlan, vilket är området i Oaxaca där San Cosmes produktionsanläggning ligger. De har en kapacitet att buteljera ungefär 3 000 flaskor per dag – trots att vartenda moment sker helt för hand. Det minst sagt upplevelse att få se vilket arbete som ligger bakom varje butelj.

Efter en kortare lunchpaus åkte vi ut till ett av fälten där agaveplantorna växer. Där vi fick hjälpa Esteban att skörda en Espadín-planta (som är den vanligast förekommande agave-sorten). Alla plantor skördas för hand i den gassande solen där de hårda agavebladen slås av med en machete innan stammen huggs av med ett redskap som ser ut som en vass spade. Så här skördar Esteban och hans kollegor 200–300 plantor per tillfälle, vilket räcker till ungefär 350 flaskor San Cosme-mezcal. Dessa skördetillfällen är beroende av när agaveplantorna har mognat tillräckligt och inträffar ungefär två till tre gånger i månaden.

Vi lämnade fältet och tog oss vidare till Palencan, vilket är den plats där kokningen och fermenteringen av agaven sker. I en enorm eldstad iklädd med vulkanstenar placeras agaveplantorna på en glödbädd, för att sedan skyddas med diverse tyger innan de täcks av jord. Där får de ligga i två till tre dagar och koka. Under kokningen mjukas agaveplantan upp så att den enklare kan släppa ifrån sig sin saft som bildat en hel del socker. Det är även denna del av processen som ger mezcalen sin karaktäristiska rökighet.

När plantorna kokat färdigt under jordbädden maler man ner agaven med hjälp av ett betonghjul som drivs av en häst. Den mosade agaven läggs sedan i en trätunna där de får ligga och fermentera i fem till sju dagar lite beroende på väder och vind. När San Cosme anser att smaken på fermenteringen är rätt, så är det dags för destillering. Den färdigdestillerade mezcalen har en alkoholhalt på ungefär 51%, men vattnas ner till 40% innan den skickas väg för buteljering.

Efter en rolig, intensiv och lärorik dag avslutade vi kvällen med tacos (givetvis!) och underbart goda margaritas gjorda på San Cosmes mezcal. Vi spenderade den sista dagen i Oaxaca med att turista och uppleva lokala delikatesser, innan det var dags att bege mig hem till Stockholm igen.

Ett stort tack till San Cosme för en lärorik resa tillsammans med många härliga människor jag sent kommer glömma. Vi ses igen!

Dixeebe!