Articles

Erik Andersson

Barchef på Facit Bar & Galej i Umeå

Tjenare Erik, vad kul att vi får en liten sittning med dig! Första frågan, vem är Erik?

Jag kom till världen i Karlstad för snart 30 år sedan. Det var också där, på Koriander, som min barkarriär började. Kombinationen av att jobba med smaker, det rent estetiska med baryrket samt att möta människor och skapa en atmosfär för dem är vad som drivit mig mest. En annan viktig del är alla underbara människor jag lärt känna från branschen genom åren. Sedan ett antal år tillbaka och fram till i höstas har jag bott i Stockholm där jag bland annat har varit med och drivit Cadierbaren på Grand Hôtel. Nu bor och verkar jag i Umeå som barchef på Facit Bar & Galej som vi öppnade i december.

Hur hittar man som gäst till dig och dina kollegor på Facit?

Sätt dig på första bästa tåg eller flyg till Umeå. Väl här hittar du oss mitt i stan intill Rådhustorget, med ingång från Kungsgatan. Är det så att man har en bit att resa kan den tiden förgyllas med att kika in vår instagram där vi uppdaterar flitigt med smått och gott.

Vad är idén bakom er cocktailmeny?

Menymässigt så leker vi med skoltiden. Varje meny har helt enkelt ett skolämne som tema. Första menyn var Svenska A där vi blandade ordförståelse med grammatik och så vidare. Så tillslut sitter vi på ett facit av en hel läroplan. Allt vi använder i drinkarna är också producerat i Sverige.

Vilken är er bästsäljare på drinklistan, och vilka ingredienser innehåller den?

En av våra mest populära drinkar är Kosmopolit. Ett favoritord men också en flirt till en av mina favoritklassiker. I den finner du havtornsinfuserad Absolut Elyx, kråkbär och kallpressade lingon. Slutligen sprayas den med en blandning av fruktdestillat och havtorn.

Hur hamnade du bakom bardisken?

Intresset för smaker började i ung ålder, men även för det estetiska runt dryck var något jag diggade. Glas, shakers, flaskor med mera. När jag var 18 gick jag EBS. Jag hade redan en fot i krogbranschen sen innan, så direkt efter började jag jobba och jag var fast direkt. Det var på Koriander i Karlstad.

Vilken är din favoritbar i världen?

Svårt. Men jag är inte blyg på att smyga in på Boadas i Barcelona och klämma några 10-centiliters Martinis.

Vilken är din favoritprodukt från Barkonsult?

Jigger Graded är ju en given klassiker. Det är en jigger som jämnt och ständigt finns som en trogen vän vid min sida. Sedan är Spriteriets produkter en favorit.

Tack så hemskt mycket för ditt deltagande i vår intervjuserie Erik, det har varit väldigt kul att få lära känna dig lite bättre!

Det var det minsta, tack för att jag fick vara med!